Kasvispiirakka Kermaviili
Valmista herkullinen ja värikäs kasvispiirakka kermaviilillä helposti. Täydellinen valinta sadonkorjuujuhliin. Kokeile nyt ja ihastu!
1 suolainen piirakkapohja
100 g juustoraastetta
2 isoa porkkanaa
1 kesäkurpitsa
1 pieni munakoiso
nippu tuoreita yrttejä
1 purkki kermaviiliä
2 kananmunaa
2 tl oliiviöljyä
ripaus suolaa ja pippuria
1. Lämmitä uuni 200 asteeseen ja anna taikinan lämmetä huoneenlämpöiseksi etukäteen.
2. Kaulitse taikina hieman ja aseta se piirakkavuokaan. Pistele haarukalla reikiä taikinaan ja esipaista uunin keskiosassa viitisen minuuttia. Jäähdytä hyvin ja ripottele sitten juustoraaste taikinan päälle. Jätä piirakka odottamaan.
3. Kuori porkkanat ja pese muut kasvikset huolellisesti. Leikkaa juustohöylällä tai kuorimaveitsellä pitkiksi suikaleiksi. Jos suikaloitavat osat ovat hankalia, pehmennä niitä mikroaaltouunissa, jotta ne taipuvat paremmin piirakkaan. Kääri kasvisuikaleet spiraalin muotoon luomalla kämmenen kokoinen ruusuke, rullaamalla suikaleita toistensa ympärille leikkuulautaa vasten. Vaihtele suikaleita saadaksesi mahdollisimman värikkään spiraalin.
4. Aseta ruusuke juustoraasteen päälle piirakkavuokaan ja rullaa loput kasvisuikaleet ruusukkeen ympärille. Ripottele päälle tuoreita yrttejä. Sekoita keskenään kermaviili, kananmunat, oliiviöljy ja mausteet. Kaada seos varovasti kasvisruusukkeen päälle, niin että ruusuke jää näkyviin.
5. Paista piirakkaa uunin keskitasolla noin 30 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt. Anna piirakan vetäytyä foliolla peitettynä noin 10 minuuttia ennen tarjoilua.
Nauti sellaisenaan, vaikkapa sadonkorjuujuhlien suosikkina!
Valmistusaika: 1h
Annosmäärä: 6-8
Kasvispiirakan Menneisyys ja Nykyinen Vetovoima
Jo vuosikymmenien ajan kasvispiirakka kermaviili on ollut suosittu osa suomalaista ruokaperinnettä. Aluksi se sai jalansijaa erityisesti kasvisruokavaliota suosivien keskuudessa, mutta nykyään se on tunnettu ja pidetty laajalti. Kasvispiirakkaa ylistetään sen terveellisyyden ja monipuolisuuden vuoksi, sillä se on täynnä kasviksia tarjoten mainion vaihtoehdon perinteisille lihaversioille. Suosion kasvaessa monet ovat kehittäneet reseptejä, jotka sisältävät kermaviiliä täytteenä, mitä näkee yhä enemmän sekä kotikeittiöissä että kahviloissa.
Kasvispiirakan Raaka-aineet
Helppo kasvispiirakka valmistetaan yleensä terveellisistä ja monikäyttöisistä raaka-aineista. Keskeisiä aineksia ovat erilaiset kasvikset, kuten kesäkurpitsa, paprika ja sipuli. Juustot, kuten feta ja mozzarella, tuovat oman makunsa kokonaisuuteen. Kermaviili antaa piirakalle kermaisen koostumuksen ja pehmeän maun. Kermaviilin lisäksi mausteseokseen voidaan lisätä suolaa, pippuria ja yrttejä, jotka täydentävät lopputulosta. Kasvispiirakan voi muokata maun mukaan lisäämällä esimerkiksi pinaattia tai sieniä.
Kasvispiirakan Valmistaminen
Kasvispiirakka kermaviili on helppo valmistaa seuraamalla näitä ohjeita. Aloita tekemällä piirakkapohja, johon käytät vehnäjauhoja, voita ja vettä. Kaulitse taikina ohueksi levyksi ja asettele se piirakkavuokaan. Valmista täyte pilkkomalla kasvikset ja sekoittamalla ne kermaviilin kanssa. Lisää mausteet ja juustoraaste, ja kaada seos piirakkapohjan päälle. Paista uunissa 200 asteessa noin 30–40 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea. Prosessi on yksinkertainen ja lopputulos herkullinen.
Kasvispiirakan Tarjoiluideat
Kasvispiirakka kermaviili on herkullista sekä lämpimänä että kylmänä. Se sopii mainiosti tarjottavaksi juhlissa ja toimii hyvin myös lounaana tai eväänä. Piirakan voi leikata pieniksi paloiksi cocktailtarjoiluun tai isommiksi pääruokakokoisiksi annoksiksi. Lisukkeena voi tarjota vaikkapa salaattia tai marinoituja kasviksia, jotka tuovat annokseen raikkautta ja väriä. Kasvispiirakka kermaviili on monipuolinen ruokalaji, joka istuu moniin eri tilanteisiin ja ilahduttaa kaikenikäisiä syöjiä.