Herkkusieni Munakas

Valmista herkullinen herkkusieni munakas 20 minuutissa! Kokeile sienimunakasta parmesaaniraasteella ja nauti maukkaasta ateriaelämyksestä. Täydellinen valinta sienien ystäville!

4 kananmunaa

5 rkl vettä

4 rkl parmesaaniraastetta

2 tl rypsiöljyä

TÄYTE

150 g herkkusieniä

2 tl rypsiöljyä

ripaus suolaa

rouhittua mustapippuria

hienonnettua persiljaa

Herkkusienimunakkaaseen voit lisätä muitakin sieniä makusi mukaan!

1. Puhdista herkkusienet kevyesti pullasudilla ja viipaloi ne. Paista pannulla hetken aikaa, jotta osa nesteestä haihtuu. Lisää joukkoon hieman öljyä ja mausta suolalla sekä rouhitulla mustapippurilla. Siirrä sienet sivuun odottamaan.

2. Riko munat kulhoon ja sekoita niiden joukkoon vesi ja parmesaaniraaste. Kuumenna öljy pannulla ja kaada munaseos pannuun. Munien tulisi levittäytyä koko pannun pohjalle, joten siirrä tarvittaessa hyytyvää munamassaa puulastalla tyhjiin kohtiin. Peitä kannella ja anna kypsyä muutama minuutti.

3. Kun munakas on vielä hieman raaka pinnalta, lisää päälle herkkusienet ja hienonnettua persiljaa. Ripottele runsaasti parmesaania päälle ja anna juuston sulaa hetken ajan.

Taita munakkaan toinen puoli osittain toisen päälle ja siirrä se tarjoiluvadille. Koristele lopuksi persiljalla.

Valmistusaika
: 20 min.

Parmesaaniraasteen Tausta

Parmesaaniraaste on tunnettu juusto, joka omaa ainutlaatuisen maun ja koostumuksen, ja sen juuret ulottuvat antiikin Roomaan asti, missä italialaiset alkoivat sen valmistuksen. Jo 1200-luvulla sille annettiin nimi 'caseus parmensis', viitaten sen alkuperään Parman alueella Pohjois-Italiassa. Aikojen saatossa parmesaaniraaste on vakiintunut osaksi monia ruokakulttuureita ja saavuttanut merkittävän arvostuksen maailmanlaajuisesti.

Parmesaaniraasteen Valmistusprosessi

Parmesaaniraaste valmistetaan edelleen perinteisin menetelmin, jotka ovat säilyneet lähes muuttumattomina läpi vuosisatojen. Käytettävä lehmänmaito kerätään tarkasti valikoiduilta paikallisilta tiloilta. Maito prosessoidaan huolellisesti poistamalla ylimääräinen kosteus pitkän kypsymisen aikana, mikä antaa juustolle sen ainutlaatuisen kiinteän rakenteen ja voimakkaan aromin. Kypsytys vie vähintään vuoden, mutta usein jopa kolme vuotta täydellisen maun saavuttamiseksi. Valmistusprosessin aikana parmesaaniraaste tutkitaan huolellisesti korkean laadun varmistamiseksi.

Parmesaaniraasteen Ruoanlaitossa

Parmesaaniraaste on monikäyttöinen herkku, joka rikastuttaa lukuisia ruokalajeja. Sen intensiivinen maku syventää ja tuo umamin esille erityisesti klassisissa italialaisissa ruoissa, kuten pastoissa ja risotoissa. Parmesan raaste toimii mainiosti myös salaattien, erilaisten keittojen ja kastikkeiden maustajana. Pestokastikkeessa se yhdistyy täydellisesti basilikan, pinjansiementen ja oliiviöljyn kanssa. Tämä juusto voi myös nostaa pizza-annokset uudelle tasolle, kun se yhdistetään muiden juustojen kanssa.

Parmesaaniraasteen Terveysedut

Parmesaaniraaste on paitsi maukas, myös terveellinen lisä ruokavalioon. Se on merkittävä kalsiumin ja proteiinin lähde, mikä tukee erityisesti luuston terveyttä. Juusto sisältää myös tärkeitä vitamiineja ja mineraaleja, jotka edesauttavat yleistä hyvinvointia. Laktoosi-intoleranteille parmesaani raaste on oivallinen valinta, sillä kypsytysprosessi hajottaa laktoosin lähes täysin. Tästä huolimatta kannattaa huomioida sen suolapitoisuus ja käyttää sitä osana tasapainoista ruokavaliota. Tätä juustoa voi käyttää täydentämään vaikkapa sienimunakasta tai herkkusieni-munakasta, lisäämällä siihen parmesaani laktoosi -ystävällisessä muodossa.

Tietoja reseptistä

valmistusaika:
20 min
annosmäärä:
4