Pullavanukasta Mikon Leivän pitkosta spelttilakritsikerman kera

Laskiaisen herkku on laskiaispulla hillolla tai mantelilla ja kermapursotuksella höystettynä. Mutta mitäpä jos laskiaisena herkuttelisikin pullavanukkaalla spelttilakritsakerman kera?

Pullavanukkaaseen sopii ruisleivistä tutun Mikon Leivän pullapitko. Mikon Leipä jatkaa vuonna 1904 aloittaneen Eklundin leipomon perinnettä tamperelaisena lähileipomona. Mikon Leivän tarina alkoi vuonna 1984, jolloin nykyiset omistajat hankkivat leipomon. Nyt toiminta jatkuu jo seuraavassa sukupolvessa. Mikon Leivän maistuvat ruisleivät hapanjuureen ja ilman hiivaa leivottuna ovat kuuluneet ja kuuluvat edelleen tamperelaisten ja pirkanmaalaisten leipävalikoimaan. Mikon Leivän perunalimppu, joka tehdään aidosta perunasta sekä ohut ja maukas perunarieska täydentävät tunnettua leipävalikoimaa. Mikon leipä tunnetaan parhaiten perinteisistä ruokaleivistä, mutta valikoimassa on myös makeita leivonnaisia pullapitkoista leivoksiin, pikkuleipiin ja täytekakkuihin. Mikon Leivän leipomo-kahvila sijaitsee nyt Leinolassa, josta tuoreita leivonnaisia voi ostaa mukaan. Mikon Leivän leipiä on myynnissä myös useissa Pirkanmaan alueen ruokakaupoissa.

Ainesosat (4 annosta)

  • ½ Mikon Leivän pullapitkoa
  • 4 dl maitoa
  • 2 kananmunaa
  • ½ dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 4 dl omenasosetta
  • 2 dl vadelmia

Ohjeet

Sekoita maito, munat ja sokerit. Kasta pullaviipaleet yksitellen munamaitoseokseen, ja lado ne limittäin voideltuun uunivuokaan. Sivele kullekin pullaviipaleelle omenasosetta ja ripottele hiukan marjoja päälle. Ripottele vielä marjoja vanukkaan päälle. Kaada loppu munamaitoseos vuokaan. Kypsennä 180 asteessa 25–30 minuuttia. Tarjoa spelttilakritsikerman kera.

Spelttilakritsikerma

  • 2 dl kuohukermaa
  • 50 g SunSpeltin spelttilakua  
  • ½ tl vaniljasokeria

Pilko spelttilakut pieniksi paloiksi. Kuumenna teflonkattilassa 1 dl kermaa. Lisää joukkoon spelttilakupalat. Kuumenna miedolla lämmöllä sekoitellen kunnes spelttilakupalat sulavat kerman joukkoon. Jos spelttilaku ei aivan kokonaan liukene kerman joukkoon, käytä apuna lopuksi sauvasekoittajaa. Jäähdytä seos. Vaahdota loppu kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon spelttilakukerma, ja vatkaa sopivaksi vaahdoksi. Mausta vaniljasokerilla. Tarjoa pullavanukkaan kera.