Mehevä puolukkaleipä Pirasen luomutilan jauhoista

Pirasen luomutila Sastamalassa sijaitsee lähellä upeaa Tyrvään Pyhän Olavin kirkkoa. Tilan lampaat ja hevoset laiduntavat kirkon tuntumassa sijaitsevilla perinnebiotooppipelloilla. Tila on luomutuotannossa, ja tilan pelloilla kasvaa luomuvehnää, -kauraa, -ohraa ja -ruista. Omat luomuviljat jauhatetaan Ylöjärven Vehnämyllyllä jauhoiksi, hiutaleiksi, suurimoiksi. Jauhatus tehdään pienissä erissä, jolloin voidaan taata, että tuotteet ovat aina tuoreita ja hyvänlaatuisia. Myllytuotteita myydään Sastamalan alueen kaupoissa, tilan omassa kesäkahvila Mieli-Aitassa sekä lähialueen lähiruokapiireissä.

Tilalla kasvaneiden lampaiden taljoista tilan emäntä Tiia-Mari tekee tilauksesta koristeltuja vällyjä ja muita lahjoiksi sopivia tuotteita. Tila tarjoaa myös majoitus-, juhla- ja kokouspalveluita, ja tilalla on myös savusauna.

Kokeile Pirasen luomutilan luomujauhoista mehevää puolukkaleipää, joka sopii niin keiton kanssa kuin tee- ja kahvitarjottavaksi.

Ainesosat (4 annosta)

  • 2 dl Pirasen luomutilan ruisjauhoja
  • ½ dl Pirasen luomutilan kaurahiutaleita
  • 3 dl Pirasen luomutilan vehnäjauhoja
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl leivinjauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 2 ½ - 3 dl piimää 
  • ½ dl siirappia
  • 1 dl survottuja puolukoita

Ohjeet

Yhdistä kaikki kuivat aineet keskenään. Sekoita piimä, siirappi ja puolukat keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita mahdollisimman vähän. Vuoraa pitkulainen kakkuvuoka (1 ½ l) leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan ja tasoita. Paista 175 asteessa uunin alatasossa noin 40 minuuttia. Ota leipä pois vuoasta ja anna olla vielä hetki uunissa ilman vuokaa.  Anna jäähtyä. Puolukkaleipä on parhaimmillaan hiukan lämpimänä.