Penttilän perunarieskatortilla

Penttilän perunarieska Pälkäneen Aitoosta Penttilän tilalta on löytänyt tiensä pirkanmaalaisten kuluttajien ruokapöytiin. Penttilän tilan isäntä Heikki Penttilä on luonut maistuvia tuotteita tutuista ja lähellä tuotetuista raaka-aineista ja samalla edistänyt lähiruoan asiaa jo parin vuosikymmenen ajan. Perunarieska on ollut tilan tuotevalikoimassa viisi vuotta ja saanut ystäviä ympäri Suomen niin kuluttajien parista kuin ravintoloista. Perunarieskan valmistuksessa käytetään perunaa, joka käsitellään ja kypsennetään itse ja rieskat valmistuvat Aitoossa Pälkäneellä.

Perunat ja muut raaka-aineet tulevat lähialueelta. Perunarieskalle on syntynyt kaveriksi juuresrieska, jota saadaan keväällä niin kauan kuin kotimaista varastoporkkanaa riittää. Syksyllä uuden juuressadon myötä juuresrieskaa valmistetaan jälleen. Penttilän tilan perunainen pikkurieska on myös jo löytänyt tiensä kauppoihin. Penttilän tilan valikoimassa ovat kausituotteina joulun laatikot, jotka valmistetaan Pälkäneen alueen lähituottajien tuotteista. Pääsiäisen aikaan valmistetaan Portterimämmiä, jossa on käytetty Pyynikin Käsityöläispanimon Vahvaportteriolutta. Valikoimassa on myös Paijan tilan possunlihasta valmistettua Bratwurstia ja Läberkeseä, joka on keski-eurooppalaistyylinen vuoassa kypsennetty makkara.

Penttilän tilan tuotteita on saatavilla kaupoissa ympäri maata, mutta Heikki kuljettaa myös itse perunarieskoja ja tapaa kuluttajia MunaEggsPressin linjalla. Heikki Penttilän tapaa usein myös erilaisissa lähiruokatapahtumissa.

Penttilän perunarieska sopii monelaiseen käyttöön niin sellaisenaan nautittuna kuin leivänpaahtimessa lämmitettynä. Perunarieska on mainio pohja esimerkiksi pizzalle tai pienille suolaisille tarjottaville kevään ja kesän juhliin. Vappuna Penttilän perunarieskaa voi tarjota myös esimerkiksi tortillan tapaan.

Ainesosat

(kahdeksalle)

  • 600 g hirven tai naudanlihaa suikaleina
  • 2 rkl öljyä
  • 2-3 rkl Poppamies Burgers & ribs rub -mausteseosta
  • 1-2 sipulia
  • 1-2 porkkanaa
  • 4 Penttilän perunarieskaa 
  • varhaiskaalia tai jääsalaattia

Jugurttikastike

  • ½ kurkku
  • 3 dl turkkilaista jogurttia 
  • 1 valkosipuli
  • 1-2 tl chilijauhetta
  • hiukan suolaa
  • mustapippuria
  • ripaus sokeria

Ohjeet

Leikkaa liha ohuiksi suikaleiksi. Ruskista lihasuikaleet pannulla öljytilkassa ja mausta Poppamies Burgers & ribs rub -mausteseoksella. Pilko kastikkeeseen tarvittava kurkku pieneksi tai raasta se karkeaksi raasteeksi. Sekoita kaikki kastikkeen aineet keskenään. Leikkaa sipuli ohuiksi renkaiksi ja raasta porkkana karkeaksi raasteeksi. Leikkaa rieskat kahtia ja paahda hiukan pannulla. Kokoa rieskan sisään lihasuikaleita, kasviksia sekä jogurttikastiketta ja taita toinen reuna täytteiden päälle. Nauti heti.