Nokkos-juustopaistos

Kevään ensimmäisiä merkkejä ovat nokkosen hennot varret pientareilla ja pensaiden juurella. Nämä rautaisannokset kannattaa kerätä talteen ja käyttää niitä vaikkapa nokkoskeittoon, -paistoksiin tai ohukaisiin. Nokkonen taipuu moneen melko lailla koko kesän ajan, toki loppukesästä nokkonen muuttuu hiukan kovemmaksi. Nokkosen poltinkarvat ovat ne, jotka pistävät ja polttavat. Kevään ensimmäisissä nokkosissa poltinkarvat eivät ole vielä täydessä terässä, joten poimintaa voi tehdä vaikka paljain käsin.

Nokkos-juustopaistos sopii aterian lisäkkeeksi esimerkiksi kalan kanssa tai kevyeksi ateriaksi sellaisenaan salaatin kera. Paistokseen makua ja ryhtiä antavat Ahlmanin Tilameijerin Emäntä- ja Gabriel-juustot. Ahlmanin Tilameijerin kaikki juustot valmistuvat Tampereella Ahlmanin tilan suomenkarjan maidosta. Ahlmanin tilalla käyskentelee kyyttöjä eli itäsuomenkarjaa ja lapinlehmiä eli pohjoissuomenkarjaa. Suomenkarjan maito antaa juustoille oman, pehmeän makunsa. Maidon reitti navetasta Tilameijeriin ei ole pitkä, vain tien ylitse. Tilameijerissä valmistetaan tilan maidosta erilaisia kypsytettyjä juustoja. Juustojen nimet liittyvät Ahlmanin tilan historiaan. Ahlmanin Emäntä on fetatyyppinen, voimakassuolainen, kaksi viikkoa kypsynyt juusto. Juusto on valmista, kun sen suola ehtii tasaantumaan juustoon. Tilameijerissä valmistetaan lisäksi kaksi kuukautta kypsytettyä Selinin Sinistä, sinihometyyppistä juustoa, kermaista Gabriel-juustoa ja leppäsavustettua Kytösavu Gabriel -juustoa. Ahlmanin Anna-juusto puolestaan on hämäläinen munajuusto.

Ahlmanin tilameijerin juustoja myydään Ahlmanin Tilapuodissa, Tampereen Kauppahallin Juustosopissa sekä muutamissa muissa ruokakaupoissa.

Ainesosat

(6-8 annosta)

  • 2 sipulia
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 rkl öljyä
  • 1,5 dl ryöpättyä ja hienonnettua nokkosta
  • (0,25 tl suolaa)
  • 0,25 tl valkopippuria
  • 100 g Ahlmanin tilameijerin Emäntä-juustoa 
  • 1 dl Ahlmanin tilan Gabriel-juustoa 
  • 3 dl maitoa
  • 4 munaa

Ohjeet

Laita puhdistetut nokkoset kiehuvaan veteen ja anna niiden kiehahtaa minuutin verran. Kaada keitinvesi pois ja puserra nokkoset kuivaksi. Hienonna nokkoset, sipuli ja valkosipulin kynnet. Hauduta sipuleita hetki pannulla öljyssä. Murenna Emäntä-juusto ja raasta Gabriel-juusto. Sekoita kaikki aineet keskenään. Kaada seos voideltuun uunivuokaan, ja paista 175 asteessa noin tunnin ajan. Tarkista, että seos on hyytynyt. Tarjoa aterian lisäkkeenä tai salaatin kera.