Mustikkakukkoa Lampisen tilan luomurukiista

Kesä ja mustikkakukko kuuluvat saumattomasti yhteen. Kesän ensimmäiset kypsät mustikat kerätään valikoiden, käsin poimien. Ne leivotaan mehevän ruiskuoren sisään mustikkakukoksi, joka nautitaan hiukan jäähtyneenä vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kera. Mustikkakukko vie kielen mennessään ja saa aikaan mustikkasuut! Mustikkakukko eli rättänä on perinteinen savolainen marjaherkku, mutta sopii hyvin nykykeittiöönkin. Jos oma mustikkapaikka metsässä on hukassa, mustikkavarastoja voi täydentää lähitorilla tai REKO-ruokarenkaissa ennen mustikkakukon leivontaa.

Lampisen luomutilan hyvin leipoutuvat jauhotuotteet ja erilaiset hiutaleet löytyvät Ikaalisista.

Taikina

8-10 annosta

  • 200 g voita
  • 1/2 dl sokeria
  • 4 dl Lampisen luomutilan ruisjauhoja
  • 1 dl Lampisen luomutilan vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

Täyte

  • 4 – 5 dl mustikoita
  • 3/4 dl sokeria
  • 2 rkl perunajauhoja

Ohjeet

Vaahdota voi ja sokeri. Sekoita joukkoon keskenään sekoitetut ruisjauho, vehnäjauho ja leivinjauhe. Ota taikinasta 2/3 ja levitä se voidellun ja jauhotetun vuoan pohjalle ja reunoille. Käytä taikinan levittämisessä apuna vehnäjauhoja. Laita 1/3 taikinaa jääkaappiin hetkeksi kovettumaan.  Kauli taikina jauhotetulla alustalla piirasvuoan kokoiseksi levyksi. Levitä mustikat ja sokeri piirakkavuokaan. Laita kaulittu taikina kanneksi ja ummista reunat haarukalla. Pistele päälle muutama reikä haarukalla. Paista 175 asteessa uunissa noin 45 minuuttia. Tarjoa vaniljakastikkeen tai jäätelön kera.