Lihapullat Mantereen tilalta

Omatekoiset ja mehukkaat lihapullat sopivat hyvin aloittamaan syyskautta. Lihapyöryköiden raaka-aineeksi sopii hyvin ylämaankarjan jauheliha Mantereen tilalta Lempäälästä, Vanajaveden rannalta. Mantereen luomutilalla kasvatetaan ylämaankarjan lisäksi Mantereen luomukukkoa. Ylämaankarja on hyvä maisemanhoitaja, koska se laiduntaa ulkona kesät talvet. Nämä karvapäät elävät lähellä luontoa ja käyttävät rehuna nurmirehua. Highlanderin liha on hienosyistä, maukasta ja vähärasvaista, hiukan riistamaisen makuista. Mantereen tilan ylämaankarjan lihaa voi  ostaa suoraan tilalta, Paimenen makasiinista ja tapahtumissa.  

Tarjoa lihapullien kanssa paahdettuja porkkanoita, jotka syntyvät näppärästi samassa uunissa. Paahdettujen porkkanoiden mausteeksi sopii Pajuparven Villiyrttisuola. Pajuparvi kasvattaa Pälkäneellä villiyrttien lisäksi viinirypäleitä. Sato jalostetaan mausteiden lisäksi mehuiksi, hilloiksi ja marmeladeiksi.

Ainesosat

  • 500 g Mantereen tilan ylämaankarjan jauhelihaa
  • 1 sipuli
  • 1 1/4 dl kaurahiutaleita
  • 2 dl ruokakermaa
  • 1 kananmuna
  • 1 tl suolaa
  • 3/4 tl savupaprikajauhetta
  • 3/4 tl mustapippuria
  • 1 tl timjamia

Ohjeet

Sekoita kulhossa kerma ja kaurahiutaleet, anna tekeytyä 10 minuuttia. Hienonna sipuli ja kuullota sitä pannulla pienessä rasvatilkassa muutama minuutti. Lisää kerman ja kaurahiutaleiden joukkoon jauheliha, sipuli, kananmuna ja mausteet. Sekoita tasaiseksi. Pyörittele leivinpaperin päälle uunipellille lihapulliksi tai taputtele jauhelihapihveiksi. Paista 225 asteessa 10–15 min. Voit myös tehdä tupla-annoksen ja tehdä toisen annoksen pyöryköiksi ja toinen jauhelihapihveiksi. Pakasta toinen annos ja käytä se parin kuukauden aikana.

Paahdetut porkkanat

Ainesosat

  • 500 g porkkanoita
  • 2 rkl öljyä
  • 2 tl Pajuparven Villiyrttisuolaa

Lohko kuoritut porkkanat. Laita kulhoon ja lisää päälle öljy. Lisää villiyrttisuola. Levitä uunipellille leivinpaperin päälle, ja kypsennä 225 asteisessauunissa 15-20 minuuttia.