Kuminalla maustettu punaherukkachutney

Kumina on yksi vanhimmista mausteitamme, ja sitä on käytetty jo kivikaudella maustamaan ruokaa. Kuminaa on käytetty auttamaan ruoansulatusta, säilyttämään ruokaa ja tietysti myös antamaan ruokiin makua. Antiikin aikoina kuminalla on maustettu oliiviöljyä, ja sitä on käytetty lihaa suolattaessa sekä kalan mausteena. Kuminan on uskottu pitävän hipiän vaaleana, antavan kalvakoille poskille punan ja vieläpä parantavan erilaisia sairauksia.

Meillä Pohjolassa kuminaa on käytetty leivän, keittojen ja kaaliruokien mausteena. Säilönnässä kumina on ollut myös suosittua. Kumina herättää kasvisten nuukahtaneen maun, joten kevättalvella kannattaa lisätä ripaus jauhettua kuminaa väsähtäneiden perunoiden keitinveteen.

Kumina sopii edelleenkin ruokiin ja antaa niihin mehevää makua. Aromit saadaan parhaiten esille hienontamalla kuminansiemeniä hieman morttelissa.

Katso lisää kuminan nykytilasta Suomessa ja Pirkanmaalla blogijutustamme Kuminansiemen on suomalainen huipputuote.

Ainesosat

  • 300 g punaherukoita
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl rouhittua mustapippuria
  • 1 tl kuminaa
  • 1/2 dl omenaviinietikkaa
  • 1 dl hillosokeria

Ohjeet

Laita kattilaan peratut punaviinimarjat. Lisää viipaloitu valkosipulin kynsi, mausteet ja omenaviinietikka. Kiehauta ja lisää hillosokeri. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 10 minuuttia. Jäähdytä hetki ja purkita. Tarjoa liharuokien lisäkkeenä.