Kesäkurpitsapihvit ja kurkkukastiketta Ahlmanin jogurtista

Alkusyksy tuo mehevät kesäkurpitsat toreille, ja myös oma puutarha antaa satoa. Mehevä kesäkurpitsa taipuu moneen ruokaan: sitä sopii käyttää paistoksiin, keittoihin, säilöntään ja leivonnaisia mehevöittämään. Miedon makunsa ansiosta kesäkurpitsa sopii myös smoothieen pehmentämään mukavasti voimakkaiden marjojen makua. Parhaimmillaan kesäkurpitsa on 15-20 cm:n pituisena, jolloin malto on kiinteää ja mehevää, eikä siemeniä ole tai niitä on vähän. Paksukuorinen, suureksi kasvanut kesäkurpitsa voi säilyä sopivassa lämpötilassa jopa 3–4 kuukautta, sillä paksu kuori estää veden haihtumista.  Säilytä kesäkurpitsaa 8–13 asteessa.

Maukkaat kesäkurpitsapihvit sopivat sellaisenaan kurkkukastikkeen kera ateriaksi kuin lisäkkeeksi kalaruoan kanssa.  Jogurttikastikkeen pohjaksi sopii hyvin hiukan hapahko maustamaton jogurtti. Valuttamalla siitä suodattimessa enin hera pois saadaan maukas pohja kurkkukastikkeelle.

Ainesosat

  • 400 g kesäkurpitsaa
  • 1 pieni sipuli
  • 1 kananmuna
  • 100 g juustoraastetta
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 2 rkl kaurahiutaleita
  • 1 tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria
  • 2 rkl tuoretta kirveliä
  • paistamiseen juoksevaa margariinia

Ohjeet

Raasta kesäkurpitsa karkeaksi kuorineen. Puserra raasteesta nestettä pois. Sekoita aineet keskenään kulhossa. Kuumenna pannulla juokseva margariini. Laita pannulle lusikalla nokareita ja taputtele pihveiksi. Paista miedolla lämmöllä molemmin puolin kypsiksi. Miedolla lämmöllä paistettaessa pihvit pysyvät kasassa ja saavat kauniin värin. Tarjoa kesäkurpitsapihvien kanssa kurkkukastiketta.

Kurkkukastike

Ainesosat

  • 3 dl maustamatonta Ahlmanin jogurttia 
  • 1/2 kurkku
  • 1 valkosipulin kynsi
  • ripaus suolaa ja sokeria

Vuoraa siivilä suodatinpaperilla ja laita maustamaton jogurtti valumaan siivilään. Anna valua n. 20 minuuttia. Raasta kurkku ja hienonna valkosipulin kynsi. Sekoita valutetun jogurtin joukkoon muut aineet ja maun tasaantua hetken aikaa.