Härkäpapu-juureskiusaus

Uuden vuoden alkaessa kokeiluun voi ottaa härkäpavun ja siitä valmistetut monenlaiset tuotteet. Härkäpapu on proteiinipitoinen kasvi, itse asiassa virna, mutta sitä käytetään palkokasvien tapaan. Tuoreet härkäpavut vaativat noin viiden minuutin keittämisen. Kuivattuja härkäpapuja tulee ensin liottaa 10-12 tuntia ja sen jälkeen keittää uudessa vedessä noin 45 minuuttia. Näin käsitellen härkäpavuista poistuvat elimistölle haitalliset lektiinit ja fytaatit.
Sastamalassa härkäpapua kasvattaa ja jalostaa Impolan kasvitila. Tila tuottaa kokonaisena kuivattua härkäpapua ja härkäpapurouhetta. Härkäpavun lisäksi tilalla kasvatetaan ja jalostetaan öljyhamppua, joka on tilan päätuote. Hampusta tilalla jalostetaan kuorimatonta ja kuorittua hampunsiementä, hamppurouhetta, mysliä ja suklaata. Mukava tuttavuus on hamppu-kaurapuuroseos. Tilan hamppuöljy sopii hyvin salaatinkastikkeeksi tai nautittavaksi vaikkapa sellaisenaan.

Ainesosat (4 annosta)

  • 500 g pakastekasvissuikaleita
  • 2-3 dl keitettyjä Impolan tilan rikottua ja kuorittua härkäpapurouhetta (1 dl kuivana)
  • 1 tl  savupaprikajauhetta
  • 1–2 tl suolaa
  • mustapippuria
  • 1 tl timjamia
  • 100 g sulatejuustoa
  • 2 dl ruokakermaa 

Ohjeet

Laita voideltuun uunivuokaan puolet kasvissuikaleista, ja lisää päälle keitetty härkäpapurouhe ja sulatejuusto nokareina. Levitä päälle loput kasvissuikaleet. Sekoita mausteet ruokakermaan ja kaada vuokaan. Kypsennä 175 asteessa noin 45 minuuttia.