Coleslaw eli kaalisalaatti

Coleslaw eli kaalisalaatti sopii hyvin kesän aterioille lisäkkeeksi, tai se käy ateriasta sellaisenaan. Perinteisesti coleslaw on tehty majoneesipohjaiseksi, mutta sen voi valmistaa myös öljykastikepohjaisena, jolloin maku mehevöityy säilytyksen aikana. Kesän varhaiskaali sopii hyvin salaatin raaka-aineeksi, ja näin kesällä se onkin sopivan rapeaa ihan sellaisenaan syötäväksi. Myös retiisit sopivat hyvin kaalisalaattiin ja tuovat siihen sopivaa rapeutta ja kirpeyttä.

Toreilta löytyy nyt hyvin varhaiskaalia, joka sopii salaatin ohella myös lämpimäksi lisäkkeeksi, keittoon tai vaikkapa grillattavaksi. Kesän ensimmäiset varhaiskaalit ovat rapeaa ja kokoonsa nähden kevyttä, maultaan makeaa ja mehukasta syötävää. Kesän edetessä varhaiskaali muuttuu kesäkaaliksi, syys- ja talvikaaliksi. Varhaiskaalista onkin hyvä nauttia kesän alussa monenlaisissa ruoissa.

Ainesosat 

  • 1 l ohueksi suikaloitua varhaiskaalia
  • 2 porkkanaa
  • 1 retiisinippu
  • vuohenputkea, maitohorsmaa tai voikukanlehtiä
  • 3 tl sinappia
  • 2 rkl omenaviinietikkaa
  • 5 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
  • 1 tl suolaa
  • ½ sokeria
  • rouhittua mustapippuria

Ohjeet

Suikaloi varhaiskaali ohuiksi suikaleiksi juustohöylällä tai veitsellä. Leikkaa kuoritusta porkkanasta suikaleita perunankuorimisveitsellä. Suikaloi retiisit ja revi yrtit. Laita kulhon pohjalle sinappi, omenaviinietikka, rypsiöljy ja mausteet. Sekoita. Lisää muut salaattiainekset ja sekoita ne kastikkeen joukkoon. Anna maustua hetki ennen tarjoilua jääkaapissa. Coleslaw säilyy jääkaapissa useita päiviä ja samalla salaatti mehustuu.