Borssikeitto Torkkelin hapankaalista

Lämmin borssikeitto sopii talven pakkaspäiviin mitä parhaimmin. Isosta annoksesta riittää useammalle päivälle.

Borssikeitolle saa mehevän maun hapankaalista. Torkkelin perheyritys Kangasalla valmistaa hapankaalia perinteisin menetelmin. Hapankaalin lisäksi yrityksen valikoimaan kuuluvat venäläiset suolakurkut. Hapankaali valmistetaan itse käsityönä, ja perinteisen hapankaalin lisäksi yritys valmistaa hapankaalia eri tavoin maustettuna. Valikoimaan kuuluu kuminalla, inkiväärillä ja chilillä maustettua hapankaalia, omenalla ja karpalolla mehevöitettyä hapankaalia sekä muun muassa punajuurihapankaalia ja valkosipulihapankaalia. Eri tavoin maustetut hapankaalit antavat mukavan säväyksen esimerkiksi salaattiin.

Hapankaalia valmistetaan satokauden mukaan syksystä kevääseen. Suolakurkkuihin käytetään oman kasvihuoneen kurkkuja, ja hapankaaliin käytettävä kaali on tiettyä suomalaista lajiketta. Torkkelin perhe aloitti hapankaalin valmistamisen vuonna 2008, ja vähitellen tuote on tullut pirkanmaalaisille tutuiksi eri makuineen. Torkkelin hapankaalituotteita löytyy Pirkanmaalla useista marketeista, ja hapankaalituotteita on myynnissä myös erilaisissa tapahtumissa ja messuilla.

Hapattaminen on vanha tapa säilöä kaalia, kurkkua sekä kasviksia. Hapankaalin maitohappokäymisen edellytyksenä ovat oikeat olosuhteet, joista tärkeimmät ovat sopiva lämpötila ja oikea suolan määrä. Maitohappobakteerin avulla valmistetut kasvikset säilyvät hyvin, ja niissä on runsaasti C-vitamiinia. Kokeile Torkkelin hapankaalia salaattiin, lämpimiin ruokiin, leivontaan tai nauti sitä sellaisenaan.

Ainesosat (4 annosta)

  • 600 g punajuurta
  • 2 sipulia
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • 100 g juuriselleriä
  • 100 g porkkanaa
  • 2 rkl öljyä
  • 1 l kasvislientä 
  • 2-3 tl suolaa
  • 5 mustapippuria
  • 1 laakerinlehti
  • 200 g Torkkelin perheen perinteistä hapankaalia tai punajuurihapankaalia
  • tarjoiluun smetanaa

Ohjeet

Kuori kasvikset, suikaloi tulitikkumaiseksi tai raasta karkeaksi raasteeksi. Kuullota raastetta öljyssä kattilassa pari minuuttia ja kaada päälle kasvisliemi. Lisää mausteet ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä kannen alla miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia, kunnes kasvikset ovat rapean kypsiä. Kääntele sekaan hapankaali, kuumenna ja tarkista maku.

Tarjoa keitto smetananokareella höystettynä.