16.8.2017

Unelmien lähihäämatka syntyy hyvästä ruoasta ja parhaasta palvelusta

Ikimuistoista häämatkaa varten ei tarvitse lentää tuhansien kilometrien päähän kaukomaille. Timo Virtanen ja Eeva Kannosto-Virtanen tarjoavat tästä upean ja inspiroivan esimerkin. Heidän kuherruskuukautensa yhdisti höyrylaivamatkan Näsijärvellä, pyörämatkailua, erinomaista lähiruokaa, persoonallista ja laadukasta majoitusta sekä paikallisen luonnon ja kulttuurin parasta antia.  

Häämatka oli Parasta pöytään Pirkanmaalta - lähiruokaa jokaiseen päivään -hankkeen ja Pirkanmaan Matkailu ry:n yhteistyössä järjestämän Unelmien Lähiruokasafari-kilpailun palkinto. Kisassa jokainen sai suunnitella mahdollisimman houkuttelevan lähiruokamatkan Pirkanmaalle ja palkinnoksi hanke lupasi toteuttaa voittajaidean.

— Timon ja Eevan häämatkaehdotus oli raadin suosikki ja oli todella hauskaa, että saimme olla mukana tarjoamassa heille sen. Toivottavasti Timon ja Eevan esimerkki tarjoaa ideoita ja mallia muillekin. Persoonallisen häämatkan voi tehdä lähimaisemissakin, kertoo Paula Kerola Pirkanmaan Matkailu ry:stä.

 
Matka alkoi Tarjanteen kyydillä kohti Virtoja. Kuva: Matti Pollari

Timon ja Eevan häämatka alkoi Tampereelta Mustalahden satamasta höyrylaiva Tarjanteella kohti Virtoja Runoilijantietä seuraillen. Ensimmäinen yö vietettiin Virtain Marttisissa ja Laivarannan kesämaisemissa. Seuraavana päivänä Timo ja Eeva hyppäsivät pyörien selkään ja lähtivät polkemaan Torisevan kautta Pohjaslahdelle, Vehkaniemen perinteikkäälle tilalle. Perillä odottivat tynnyrisauna ja idyllinen maatilamajoitus. Kolmas aamu alkoi pyöräretkellä Mänttää kohti, jossa yövyttiin Arthotel Honkahovissa ja tutustuttiin Serlachiuksen museoiden aarteisiin sekä muuhun Taidekaupungin tarjontaan.

Onnistunut matka ei perustu eksotiikkaan ja mahdollisimman pitkään etäisyyteen kotiovelta vaan rakentuu ennen kaikkea laadukkaasta palvelusta, hyvästä ruoasta, mieluisasta seurasta ja yhteisistä kokemuksista.

– Heti Tarjanteella meitä odotti jymy-yllätys, saimme Hopealinjojen lahjana hytin matkan ajaksi käyttöömme ja kuohuviinitervehdyksen. Matka Tarjanteella oli ikimuistoinen, reitti on hieno ja oli upeaa nähdä Teiskon ja Ruoveden tutut lapsuudenmaisemat järveltä päin, tunnelmoi Eeva matkan alkua.

– Kaiken kaikkiaan meistä pidettiin todella hyvää huolta. Marttisissa majoituimme omassa saunallisessa hirsimökissä järven rannalla ja aamupala oli erinomainen. Vehkaniemen maalaisidylliin ja rauhallisuuteen ihastuimme täysin. Palvelu oli ystävällistä, iltapala ja brunssi valmistettiin vain meitä varten. Honkahovissa meitä odotti upea sviitti ja vielä toimitusjohtajan terveisinä kuohuviiniä ja mansikoita pöydällä, Eeva jatkaa.

– Hyvä paikallinen ruoka kruunasi elämyksen. Kohokohtina täytyy mainita Tarjanteen lounas, Virtain Baarpuurin ribsit ja terassi rantamaisemassa sekä Serlachiuksen museoiden ravintola Göstan kolmen ruokalajin kesäpäivämenu. Lisäksi kävimme Mäntän Klubilla illallisella, viiden tähden paikka, voimme suositella!


Serlachiuksen museot tarjosivat upeita elämyksiä. Kuva: Timo Virtanen

Pientä haastetta matkaan toivat pyöräilyosuudet ja paikoin mäkinen soratiemaasto. Timo ja Eeva eivät kumpikaan olleet aiemmin tehneet pidempiä pyörämatkoja. Reissusta selvittiin kumminkin ilman isompia kommelluksia.

– Reilun 30 kilometrin päivämatkat olivat tällaisille kauppamatka-pyöräilijöille aika maksimimittaiset. Torisevalta Vehkaniemeen oli pitkä pätkä soratietä ja mäet veivät voimia. Onneksi ei ollut kiirettä tai aikatauluja, pyöräilimme rauhassa ja pidimme taukoja, ja matka taittui lopulta aika leppoisasti. Pyörät kestivät hyvin, eikä mitään isompia kommelluksia tullut. Toriseva oli upea, samoin Salussärkät ja Vilppulan kosket olivat hienoja molemmat.

– Kiireetön yhdessäolo ja toistemme tsemppaaminen sekä matkan varren maisemat oli hienoa kokea yhdessä. Kahviloita ja muita taukopaikkoja olisi vain saanut osua reitille enemmän, Eeva hymyilee.


Toinen pyöräilypäivä alkamassa Vehkaniemessä. Kuva: Anneli Vehkaniemi

Harva reissu sujuu aivan ongelmitta sen paremmin kotimaassa kuin kaukomaillakaan, mutta varsinkin jälkikäteen katsottuna ne tuovat vain maustetta matkaan ja lisää muistoja. Pyöräilyn pienet tuskan hetket eivät onnistuneet laskemaan Timon ja Eevan tunnelmia ja häämatkailu kotimaisemissa saa vahvat suositukset.

– Matka oli upea kokemus, meille hienosti räätälöity ja paljon enemmän kuin osasimme toivoakaan. Monesti matkan aikana vertasimme, että olisimmeko olleet mieluummin Espanjan aurinkorannalla ja todettiin, että ei oltaisi! Tätä reissua muistellaan pitkään, ehdottomasti suosittelemme muillekin, Eeva kannustaa.

Matti Pollari, Ekokumppanit Oy

Matkaohjelma

To 27.7.

Lähtö klo 10.00 Mustalahdesta höyrylaiva Tarjanteella

Matkalla Runoilijantien upeita maisemia ja Tarjanteen uuden lähiruokapainotteisen a’la carte -listan antimia

Perillä Virroilla klo 18

Iltapala Rantaterassi Baarpuurissa Virtain sataman idyllissä

http://www.baarpuuri.fi

Yöpyminen Marttisissa Lomasaaren 2 hengen mökissä  www.marttinen.fi 

 

Pe 28.7.

Aamupala Marttisissa

Pyörällä kohti Torisevaa, tauko ja upeiden kansallismaisemien ihailua Torisevan Kahvimajalla

Matka jatkuu kohti Pohjaslahtea, pyöräilyä yhteensä n. 30 km

Yöpyminen Pohjaslahdella Vehkaniemen perinteikkäällä sukutilalla.

http://www.vehkaniemi.fi/ 

 

La 29.7.

Aamupala Vehkaniemessä

Pyörällä kohti Mänttä-Vilppulaa, pyörämatka n. 30 km

Tutustumista Serlachiuksen museoihin ja Taidekaupungin tarjontaan

http://www.manttavilppula.fi/taidekaupunki/

Yöpyminen ja aamupala Taidekeskus ja Arthotel Honkahovissa

http://www.klubin.fi/fi/  

 

Su 30.7.

Tutustumista Serlachiuksen museoihin ja Taidekaupungin tarjontaan

Lounas Ravintola Göstassa paikallisista raaka-aineista ponnistavasta menusta nauttien:

http://ravintolagosta.fi/  

Paluumatka Serlachius-bussilla, lähtö 17.20, Tampereella 18.50

 

Pyöräilyreitti:

https://goo.gl/cIcFYH

 

Unelmien lähiruokasafari -kilpailun sekä Unelmien lähihäämatkan toteutuksen ja viestinnän kumppanina on Pirkanmaan Matkailu ry.

26.6.2017

Ahlmanin torit käynnistyvät 8.7.2017

Ahlmanin torit pyörähtävät käyntiin heinäkuussa, kun pirkanmaalaiset tuottajat tulevat Ahlmanille myymään lähiruokaa ja käsiteollisuustuotteita. Ensimmäinen toripäivä on lauantaina 8.7. Muut torilauantait ovat 22.7., 12.8. ja 9.9. Tori on avoinna klo 10-15.

Myös Ahlmanin Tilapuoti ja Ravintola Kapusta ovat avoinna toripäivinä. 

Toripaikan hinta on 20 €/kerta. Ilmoittaudu myyjäksi täällä. Lisätietoja Anu Tuomola, anu.tuomola@ahlman.fi ja 044 7960535.

 

15.5.2017

Osallistu Lähiruokaa Pirkanmaalta -valokuvakilpailuun 15.5. – 15.9.2017

  • 0

Parasta pöytään Pirkanmaalta -hanke järjestää valokuvakilpailun, jonka aiheena on pirkanmaalainen lähiruoka ja sen matka pellolta pöytään.

Valokuvakilpailu on avoin kaikille harrastajakuvaajille 15.5. – 15.9.2017. Kuvan aiheena voi olla Pirkanmaalla tuotettu lähiruoka, sen viljely, tuottaminen, valmistaminen tai nauttiminen. Jos haluat, voit keksiä kuvallesi nimen ja kertoa kuvasta jotain.

Voit osallistua valokuvakisaan korkeintaan kolmella kuvalla joko jakamalla kuvasi Instagramissa hashtagilla #lähiruokaapirkanmaalta tai lähettämällä kuvasi sähköpostitse osoitteeseen: ritva.pietarinen@ahlman.fi tai anu.tuomola@ahlman.fi. Kirjoita viestin otsikoksi ”Lähiruokaa Pirkanmaalta -valokuvakilpailu”.

Valokuvakilpailun kisaraatiin kuuluvat Ahlmanin Oriveden toimipisteen kuvataidelinjan vastuuopettaja Sampsa Virkajärvi, vastaava puutarhuri ja kouluttaja Krista Mäkelä, koulutuspäällikkö Hanna-Leena Vuojärvi ja TV- ja tapahtumatuottaja Anna Alkiomaa. Kisaraati valitsee kisan päätyttyä kolme parasta kuvaa, ja voittajat julkistetaan syyskuun aikana. Pääpalkintona on 200 euron arvoinen lahjakortti, jonka voi käyttää mihin tahansa Ahlmanin tarjoamiin palveluihin tai tuotteisiin. Toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneille jaetaan kaksi 25 euron arvoista lahjakorttia Ahlmanin Tilapuotiin.

Kilpailun voittajakuvat julkaistaan parastapoytaan.fi verkkosivuilla ja palkintojen voittajiin otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti. Kilpailuun lähetettyjä kuvia voidaan käyttää myöhemmin ahlman.fi -verkkosivuilla, jolloin kuvaajiin ollaan myös yhteydessä henkilökohtaisesti. 

Kuvien tulee olla kuvaajan itsensä ottamia ja kuvaajalla on oltava lähettämäänsä kuvaan täydet oikeudet. Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Hankkeen toteuttajatahojen henkilökunnan tai raadin lähettämät kuvat eivät osallistu kilpailuun. 

Lähiruokaa puutarhasta

04.4.2017

Yhteisöllinen ruokakauppa käynnistyy Pirkanmaalla

  • 0

Luomuruokaa

Uuskauppa on uudenlainen ruokakauppa, joka käynnistyy Pirkanmaalla syksyllä. Uuskaupan peruskiviä ovat lähituotanto, laatu ja puhtaus, luottamus - sekä reiluus. Uuskaupan päämääränä on tuoda ruoan tuottajat, jalostajat, kauppa ja kuluttajat yhteen rakentamaan yhteistyötaloutta ruokaketjuun.

”Lähituotannon turvaaminen Suomessa on tärkeää”, sanoo Uusruukki -osuuskunnan edustaja, aiemmin Pirkanmaalla toimineen lähi- ja luomuruokaan erikoistuneen Luomulaatikon toimitusjohtaja Sari Kuusisto. ”Ruoan pitää olla laadukasta ja puhdasta. Kaupankäynnissä puolestaan tärkeää on luottamus tuottajan, kauppiaan ja asiakkaan välillä. Ruoantuotannossa ja jakelussa on tosi tärkeää myös reiluus. Aivan yhtä tärkeää se on täällä Pohjolassa kuin missä tahansa muualla. Myös asiakkaan suuntaan pitää olla reilu”, toteaa Kuusisto. ”Onhan niitä ruokapiirejä ja REKO-renkaita, mutta aina siellä joku talkoilee ja tekee hommia ilmaiseksi muiden puolesta”, sanoo Kuusisto. ”Pidemmän päälle voi käydä niin, että voimat hiipuvat, vapaaehtoisten rivit harvenevat tai joku kantavista voimista tuotanto-toimitus-asiakasketjussa poistuu rivistä”, hän lisää.

Uuskaupassa jätetään markkinatalousmalli sivuun ja toimitaan sen sijaan yhteistyötalousmallilla, jossa asiakkaat sitoutuvat ryhmän jäseniksi maksamalla jäsenmaksun. Jäsenmaksulla katetaan kaupan kiinteät kulut ja palkat. Ostosten hinnasta jää pois kaupan kate, joka ruokakaupassa on yleensä 25-30 %. Jäsenet ikään kuin ostavat kauppiaan palvelukseensa ja määrittelevät hänelle, millaista ruokaa he haluavat kaupasta tilata.

Uuskaupan tavoitteet

Uuskaupan tavoitteena on kolmen ”ällän” ohjelma, joka tarkoittaa laatua, lähituotantoa ja laajaa valikoimaa. Tuotteet ovat laadukkaita, sillä ne ovat luomu- tai demeterlaatua tai laatukriteerit täyttävää lähituotantoa. Toimitukset tulevat läheltä, sillä tuotteet hankitaan lähituottajilta aina kun mahdollista, ja täydentäviä tuotteita hankitaan muualta Suomesta ja Euroopasta. Asiakkaille tarjotaan laaja tuotevalikoima, joka kuitenkin perustuu jäsenten toiveisiin.

Vihanneksia tuottajalta

Miten Uuskauppa toimii

Uuskaupan asiakas liittyy kaupan asiakkaaksi maksamalla jäsenmaksun. Tämän jälkeen asiakas tilaa haluamansa tuotteet verkkokaupasta ja noutaa ne varastolta. Asiakas voi myös tilata ostosten kotiinkuljetuksen maksullisena lisäpalveluna.

Uuskaupalle tunnusomaista on toiminnan läpinäkyvyys ja se, että asiakasmäärä on ennustettavissa. Läpinäkyvyys tulee esiin kaksiportaisessa hinnoittelussa. Jäsenmaksu kertoo selvästi, paljonko kaupan pyörittämisen kustannukset ovat ja tuotteen hinta kaupassa puolestaan kertoo sen, paljonko tuotteesta maksetaan tuottajalle. Myös tiedon kulku ja vaihto ovat erityisen helppoja pienessä ruokayhteisössä.

Asiakkaiden sitoutuminen kaupan jäsenyyteen tuo ennustettavuutta, jolloin kauppa tietää melko tarkkaan asiakkaiden määrän ja asiakastalouksien koon. Tämä helpottaa toiminnan suunnittelua ja auttaa myös saamaan aikaan säästöjä varastoinnissa ja pienentämään hävikkiä. Jokainen ruokaketjun toimija saa korvauksen työstään toisin kuin vapaaehtoistyöhön pohjautuvissa malleissa. Tehokkuutta lisää myös toimijoiden keskittyminen omiin osaamisalueisiinsa.

Uuskaupan tulevaisuus

Uuskaupan tarkoituksena ei ole kasvattaa suuria yksikköjä, vaan tavoitteena ovat paikalliset ja joustavat yksiköt. Mallin toivotaan leviävän myös muualle Suomeen ja ehkä myös Suomen rajojen ulkopuolelle, sillä vastaavaa ei tiettävästi ole vielä missään muualla. Toimintamallin kehittämistä jatketaan toiminnan jo alettua.

Toiminnan aloittamiseen tarvitaan viitisenkymmentä kokeiluhenkistä ruokataloutta. Lisätietoa Uuskaupasta ja toimintaohjeet löytyvät Uusruukin nettisivuilta: https://www.uusruukki.com/uuskauppa/


Kirjoittaja on Parasta pöytään Pirkanmaalta -hankkeen projektipäällikkö Anu Tuomola.