14.9.2017

Foodservice -verkkojulkaisu esittelee ammattikeittiöiden ja tukkujen uusien tuotteiden valintaprosessin

Turun yliopiston Brahea-keskuksen tuottamassa uudessa Foodservice-verkkojulkaisussa kuvataan havainnollisesti ammattikeittiöiden ja tukkujen uusien tuotteiden valintaprosessi ja nostetaan esille asioita, joita pienten ja keskisuurien elintarvikeyrittäjän kannattaa ottaa huomioon ennen yhteydenottoa ostajiin. 

Sivustolla esitellään valintaprosessiin ja elintarvikeyrittäjyyteen liittyviä seikkoja yhteistyöesimerkkien avulla. Sivustolla kerrotaan muun muassa, kuinka tuotteen lisäarvo tunnistetaan ja kuinka tärkeitä tarinat ja tuotteen alkuperä ovat tuotteen markkinoinnissa. Sivustolla paneudutaan myös erilaisiin jakelutapoihin ja sähköisiin tilaus- ja toimitusjärjestelmiin.

Aiheesta lisää myös Aitoja makuja -sivuston blogissa.

26.6.2017

Ahlmanin torit käynnistyvät 8.7.2017

Ahlmanin torit pyörähtävät käyntiin heinäkuussa, kun pirkanmaalaiset tuottajat tulevat Ahlmanille myymään lähiruokaa ja käsiteollisuustuotteita. Ensimmäinen toripäivä on lauantaina 8.7. Muut torilauantait ovat 22.7., 12.8. ja 9.9. Tori on avoinna klo 10-15.

Myös Ahlmanin Tilapuoti ja Ravintola Kapusta ovat avoinna toripäivinä. 

Toripaikan hinta on 20 €/kerta. Ilmoittaudu myyjäksi täällä. Lisätietoja Anu Tuomola, anu.tuomola@ahlman.fi ja 044 7960535.

 

29.5.2017

Uusi LÄHIS-opas on julkaistu

  • 0

Lisää lähiruokaa julkisten keittiöiden asiakkaille – ohjeita ja perusteluja hankintoihin -oppaan tavoitteena on kannustaa kuntien ja kuntayhtymien päättäjiä hankkimaan
alueellisia tuotteita. Oppaan kohderyhmään kuuluvat myös ruokapalvelut, yrittäjät ja hankintayksiköiden asiantuntijat, sekä kaikki kuntalaiset. Oppaassa tutustutaan EU-tason sekä kansallisen, maakunta- ja kuntatason strategisiin päätöksiin sekä ruokaketjun hankinnan elinkaaressa mukana oleviin kaikkiin toimijoihin, tuottajista julkisten keittiöiden ruokapalveluihin saakka. 

Oppaassa on tuotekohtaisia hankintakriteeriehdotuksia tarjouspyyntöjen laadinnan avuksi ja hyviä käytännön hankintaesimerkkejä eri kokoisista hankintayksiköistä ja ruokapalveluista. Oppaassa on vinkkejä ruokapalveluille myös ruokalistasuunnitteluun. Oppaan liitteenä on myös Elintarvikkeiden hankintaopas.

Oppaan on päivittänyt Suomen Kuntaliitto ry osana EkoCentrian hallinnoimaa ja maa- ja metsätalousministeriön rahoittamaa NYT -tuotekehitystä ja hankintaosaamista -hanketta ja se on julkaistu maaliskuussa 2017.

Lue Lisää lähiruokaa julkisten keittiöiden asiakkaille - perusteluja ja ohjeita hankintoihin täältä

26.5.2017

Ilmoittaudu Osta tilalta! -päivään ja Lähiruokasafariin 16.9.2017

  • 0

Osta tilalta! -päivänä 16.9. maatilat avaavat jälleen ovensa kuluttajille. Osta tilalta! -päivänä kuluttajille tarjotaan mahdollisuus ostaa tuotteita ja raaka-aineita suoraan tiloilta ja tutustua samalla maatilojen elämään. Maatila voi osallistua tapahtumaan, vaikka tila ei muulloin myisikään tuotteitaan suoraan asiakkaille. Viime vuonna järjestettyyn ensimmäiseen Osta tilalta! -päivään osallistui yhteensä 179 tilaa, ja tiloilla vieraili tuhansia kävijöitä.

Ilmoittaudu järjestäjäksi Osta tilalta! -verkkosivulla. Sivulla voit esitellä tilasi ja tuotteesi ja kertoa, mitä nähtävää tai oheistoimintaa tilallasi on. Huomaa, että osallistuva tila vastaa kaikista järjestelyistä itse. Myös naapuritilojen kanssa voi tehdä yhteistyötä. Kuluttaja voi samoilta verkkosivuilta nähdä, mitkä tilat ottavat vastaan kävijöitä ja mitä tuotteita tiloilla on myynnissä.  

Pirkanmaalla järjestetään samana päivänä myös suosittu Lähiruokasafari yhteistyössä kaupunkilehti Moron kanssa. Viime vuonna Lähiruokasafaripäivänä ovensa avasi 28 pirkanmaalaista tilaa tai tuottajaa, ja Moro-lehden safaribussissa päästiin kiertämään maakunnan valikoituja lähiruokakohteita. Ilmoittaudu mukaan Lähiruokasafarin verkkosivuilla.

Osta tilalta! -päivän järjestelyissä ovat mukana Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020 ja Maaseutuverkosto, Turun yliopiston Brahea-keskuksen Lähiruoan koordinaatiohanke, Aitojamakuja.fi, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund SLC, Maa- ja kotitalousnaiset, Martat, Marthaförbundet, Suomen 4H-liitto, Finlands svenska 4H, Lomalaidun ry ja Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry.

Lähiruokasafarin järjestelyistä vastaavat Ekokumppanit Oy ja kaupunkilehti Moro.

15.5.2017

Osallistu Lähiruokaa Pirkanmaalta -valokuvakilpailuun 15.5. – 15.9.2017

  • 0

Parasta pöytään Pirkanmaalta -hanke järjestää valokuvakilpailun, jonka aiheena on pirkanmaalainen lähiruoka ja sen matka pellolta pöytään.

Valokuvakilpailu on avoin kaikille harrastajakuvaajille 15.5. – 15.9.2017. Kuvan aiheena voi olla Pirkanmaalla tuotettu lähiruoka, sen viljely, tuottaminen, valmistaminen tai nauttiminen. Jos haluat, voit keksiä kuvallesi nimen ja kertoa kuvasta jotain.

Voit osallistua valokuvakisaan korkeintaan kolmella kuvalla joko jakamalla kuvasi Instagramissa hashtagilla #lähiruokaapirkanmaalta tai lähettämällä kuvasi sähköpostitse osoitteeseen: ritva.pietarinen@ahlman.fi tai anu.tuomola@ahlman.fi. Kirjoita viestin otsikoksi ”Lähiruokaa Pirkanmaalta -valokuvakilpailu”.

Valokuvakilpailun kisaraatiin kuuluvat Ahlmanin Oriveden toimipisteen kuvataidelinjan vastuuopettaja Sampsa Virkajärvi, vastaava puutarhuri ja kouluttaja Krista Mäkelä, koulutuspäällikkö Hanna-Leena Vuojärvi ja TV- ja tapahtumatuottaja Anna Alkiomaa. Kisaraati valitsee kisan päätyttyä kolme parasta kuvaa, ja voittajat julkistetaan syyskuun aikana. Pääpalkintona on 200 euron arvoinen lahjakortti, jonka voi käyttää mihin tahansa Ahlmanin tarjoamiin palveluihin tai tuotteisiin. Toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneille jaetaan kaksi 25 euron arvoista lahjakorttia Ahlmanin Tilapuotiin.

Kilpailun voittajakuvat julkaistaan parastapoytaan.fi verkkosivuilla ja palkintojen voittajiin otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti. Kilpailuun lähetettyjä kuvia voidaan käyttää myöhemmin ahlman.fi -verkkosivuilla, jolloin kuvaajiin ollaan myös yhteydessä henkilökohtaisesti. 

Kuvien tulee olla kuvaajan itsensä ottamia ja kuvaajalla on oltava lähettämäänsä kuvaan täydet oikeudet. Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Hankkeen toteuttajatahojen henkilökunnan tai raadin lähettämät kuvat eivät osallistu kilpailuun. 

Lähiruokaa puutarhasta

26.4.2017

Ilmoittaudu Herkkujen Suomi -lähiruokatapahtumaan 3. – 5.8. nyt!

  • 640

Suosittu Herkkujen Suomi -lähiruokatapahtuma järjestetään Helsingin Rautatientorilla torstaista lauantaihin 3.–5.8.2017. Perinteinen Herkkujen Suomi on osa virallista Suomi 100 -ohjelmaa. 

Herkkujen Suomi -tapahtuma tarjoaa pienille ja keskisuurille elintarvikealan yrityksille tilaisuuden tuotteiden ja ruoka-annosten myyntiin. Tapahtumaan ovat tervetulleita näytteilleasettajiksi laadukkaiden kotimaisten raaka-aineiden parissa työskentelevät yritykset ja yhteisöt. Tapahtumassa voi myydä, maistattaa ja esitellä suomalaisia lähiruokaherkkuja, niin uutuuksia kuin perinneherkkujakin. 

Herkkujen Suomi -tapahtuma on avoinna seuraavasti: 

torstaina, 3.8.2017 klo 16.00 –20.00
perjantaina, 4.8.2017 klo 10.00–20.00
lauantaina, 5.8.2017 klo 10.00–19.00

Syystober on avoinna päivittäin klo 01.00 saakka.

Lue lisätietoja ja ilmoittautumisohjeet tästä.  

30.3.2017

Embla - uusi pohjoismainen ruokapalkinto

  • 747

Pohjolan Talonpoikaisneuvoston Keskusjärjestö järjestää tänä vuonna ensimmäistä kertaa pohjoismaisen Embla-ruokakilpailun. Embla-kilpailun avulla halutaan kehittää pohjoismaista ruokakulttuuria ja lisätä kiinnostusta pohjoismaiseen ruokaan.

Embla-kilpailussa on seitsemän kategoriaa, joille kaikille valitaan voittaja. Kilpailun kategorioihin voivat ilmoittautua pohjoismaiset ruoan tekijät ja osaajat, joiden intohimona on edistää ja uudistaa yhteistä pohjoismaista ruokakulttuuriamme. Vuoden 2017 kilpailukategoriat ovat:

Pohjoismainen ruoka-artesaani 2017
Pohjoismainen raaka-ainetuottaja 2017
Pohjoismainen joukkoruokailupalkinto 2017
Pohjoismainen ruokaviestijä 2017
Pohjoismainen ruokamatkailukohde 2017
Pohjoismainen ruokayritys 2017
Pohjoismainen lapset ja ruoka 2017

Embla tullaan järjestämään joka toinen vuosi. Ensimmäinen kilpailu ja palkintojenjako järjestetään elokuussa 2017 Copenhagen Cooking-viikolla Tanskan ympäristö- ja ruokaministeriön Better food for more people -konferenssin yhteydessä.

Embla 2017 -kilpailuun voi ilmoittautua 14.3.-17.4.2017. Ilmoittautumislomake ja lisätietoja Embla-kilpailusta on koottu kilpailun sivustolle www.emblafoodaward.com

Lisätietoja

Anni-Mari Syväniemi, ruokakulttuuriasiamies, Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ry, 050 511 8909 tai anni-mari.syvaniemi@mtk.fi

Mia Wikström, tiedottaja, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, 050 355 3213 tai mia.wikstrom@slc.fi

Lisätietoja Pohjolan Talonpoikaisneuvoston Keskusjärjestöstä (NBC) 

20.3.2017

Ilmoita ruokaperinne elävän perinnön kansalliseen luetteloon 30.4. mennessä

  • 738

Museovirasto on avannut haun uusien kohteiden löytämiseksi elävän perinnön kansalliseen luetteloon. Elävän perinnön kohteiden etsiminen perustuu Unescon yleissopimukseen aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta, joka tuli Suomessa voimaan keväällä 2013.

Myös ruokaperinteet kuuluvat elävään perintöön. 
Lisää oma ehdotuksesi mukaan!

Haku Elävän perinnön kansalliseen luetteloon päättyy 30.4.2017.
Seuraavan kerran kansalliseen luetteloon voi hakea aikaisintaan vuonna 2019.

Museovirasto kokoaan elävää perinnettä osallistavan ja avoimen wikiluettelon avulla.

Hakemus Elävän perinnön kansalliseen luetteloon
Hakemus on tehtävä hakulomaketta käyttäen.

Elävän perinnön wikiluettelo

Lisätietoja
Leena Marsio, Aineettoman kulttuuriperinnön koordinaattori, Museovirasto, leena.marsio(at)museovirasto.fi, puh. 0295 33 6017
Mirva Mattila, Ylitarkastaja, Opetus- ja kulttuuriministeriö, mirva.mattila(at)minedu.fi, puh. 0295 33 0269

www.aineetonkulttuuriperinto.fi
https://www.facebook.com/elavaperinto/

17.2.2017

Ehdota Vuoden Lähiruokateko 2017 -palkinnon saajaa

  • 0

Vuoden 2017 lähiruokateko -palkinnolla palkitaan henkilö, yritys tai yhteisö, joka on edistänyt toiminnallaan lähiruoan käyttöä ja tunnettuutta Suomessa. Vuoden Lähiruokateko -palkinnon suuruus on 2 000 euroa, ja palkinon saajan valitsee Lähiruoka & Luomu -tapahtuman kehitysryhmä. Palkinnon saaja julkistetaan Lähiruoka & Luomu -messuilla Helsingin Messukeskuksessa 6.4. 

Tunnustuspalkinnon saajaksi voi joko ilmoittautua itse tai ilmoittaa ehdokkaan 28.2.2017 mennessä verkkolomakkeella osoitteessa http://kevatmessut.messukeskus.com/vuoden-lahiruokateko/.

Lue lisää palkintokriteereistä Lähi- ja luomuruoan tapahtuman verkkosivuilta

13.1.2017

Kannattavuuden kiitorata -teemapäivät lähiruokayrittäjille

  • 0

Kannattavuuden kiitorata on kolmen teemapäivän koulutuspaketti lähiruokayrittäjille. Koulutuksen jälkeen yrittäjä näkee edessään toimenpitein valaistun kiitoradan, jota pitkin rullaamalla oman yrityksen kannattavuus lähtee nousuun.

11.1.2017 Talouden tärkeät tunnusluvut
8.2.2017 Asiakastoiveiden täyttäminen
22.3. Kuvat ja tarinat - miten esittelen tuotteeni  (ohjelma tarkentuu)

Paikka: Ahlman, Hallilantie 24, 33820 Tampere
Hinta: 40€/päivä, kolmen teemapäivän yhteishinta 100€
Ilmoittautuminen: anu.tuomola@ahlman.fi tai 044 796 0535

« Edelliset 10