Ossobuccoa Karppilan tilan Charolaisista

Viileiden syyspäivien ruokia ovat uunissa tai padassa pitkään haudutettavat ja kasvisten kanssa tarjottavat pataruoat. Mitä pidempään ruokaa hauduttaa, sen paremmin maut tasaantuvat ja raaka-aineet mureutuvat. Pataruokien valmistus myös sujuu vaivatta. 

Ossobucco on potkasta pitkään hauduttamalla valmistettu lihapata kauden kasviksilla höystettynä.
Ossobuccon valmistukseen sopii hyvin Kangasalla sijaitsevan Karppilan tilan charolaiskarjasta saatava ossobucco-liha. Karppilan tilan charolaiskarja laiduntaa kesän, ja talven se viettää kylmäpihatossa nauttien pääosin oman tilan tuottamaa rehua. Charolais on ranskalainen, kookas ja lihaksikas rotu, joka on alun perin jalostettu vetojuhdaksi, ja jonka liha on mureaa ja maukasta. Karppilan tila myy tuoretta charolaislihaa suoramyyntinä asiakkaalle tilausten perusteella, ja valikoimassa on niin paistisuikaletta kuin jauhelihaakin. Saatavissa on myös ossobuccoa ja filettä.

Ainesosat

  • 1 kg Karppilan charolais-ossobuccoa
  • 100 g pekonia
  • 2 sipulia
  • 4-6 valkosipulin kynttä
  • 2 porkkana
  • pala selleriä
  • 2-3 laakerinlehteä
  • 800 g tomaattimurskaa
  • 5 dl lihalientä, josta osa voi olla punaviiniä
  • 2 tl suolaa
  • 4-5 kokonaista mustapippuria
  • timjamia
  • 1 tl sokeria
  • 100 g metsäsieniä (esim. kantarelleja tai tatteja)
  • muutama kirsikkatomaatti

Ohjeet

Puhdista ossobuccopalat ja leikkaa lihan reunassa olevaan kalvoon muutama viilto, jotta lihapalat eivät käpristy ruskistettaessa. Paloittele pekoni. Lohko sipulit, porkkanat ja selleri. Ruskista pekonipalat kuumassa padassa. Ruskista lihapalat pekonin rasvassa molemmin puolin. Lisää sipulit, porkkana- ja selleripalat, ja kuullota niitä hetki. Lisää neste ja tomaattimurska sekä mausteet. Hauduta pataa liedellä tai uunissa 125:ssä asteessa pari tuntia. Lisää lopussa sokeria pehmentämään makua. Ruskista pannulla paloitellut sienet ja lohkotut kirsikkatomaatit, ja kaada ne pataan. Tarjoa uunijuuresten tai perunasoseen kera. Uunijuurekset syntyvät helposti samalla uuninlämmöllä.