Kesäkeitto

Kesäkeitto kuuluu niihin kesäruokiin, joita pitää kesän alkuvaiheessa tehdä. Silloin, kun sato alkaa kypsymään ja toreilla tuoreiden vihannesten täyttämät pöydät alkavat notkua. Kesäkeiton ainekset ovat yksinkertaiset ja keitto valmistuu nopeasti, mutta maku on mahtava. Kukkakaali antaa mukavaa makua, herneet tuovat väriä, ja valmis kesäkeitto tuoksuu kesälle. Perinteisesti kesäkeitto on tehty maitoon, mieluiten täysmaitoon. Kesän vihannesten ohella maito ja erilaiset maidosta valmistetut ruoat kuuluivatkin ennen juuri alkukesään. Olihan talvi takana, lehmät pääsivät laitumelle ja maitoa saatiin taas.

Kesäkeitto saa täyteläisen maun sulatejuustosta, joka hieman suurustaakin keittoa. Uuden säväyksen perinteiseen kesäkeittoon antaa sinihomejuusto. Kesäkeiton kyytipojaksi sopii ruisleipä, vaikkapa Uotilan leipomon ruisleipä. Kesäkeitosta tulee mieleen lapsuus ja käynti kylän torilla. Vaikka kotona kasvatettiinkin kesäkeittoon tarvittavia raaka-aineita, ei niistä tehty keitto maistunut samalta kuin se keitto, joka tehtiin kylän torimyyjiltä ostetuista vihanneksista. Ostotapahtuma, vihannesten valinta ja torimyyjä antoivat varmaankin sen lisämausteen kesäkeitolle, jota lapsena vaadittiin. Kesätorit ovat mahtavia paikkoja edelleenkin kuljeskella, rupatella myyjien kanssa, tehdä ostoksia ja istahtaa nauttimaan torikahvit. Nautitaan kesästä ja kesätorien annista ja tunnelmasta. 

Ainesosat (neljälle)

  • 8 dl vettä
  • 6-8 uutta perunaa
  • 2-3 porkkanaa
  • 1 pieni kukkakaali
  • ½ dl herneitä riivittynä
  • 3 dl maitoa tai 150 g sulatejuustoa
  • 1 tl suolaa
  • ruohosipulia tai persiljaa

Ohjeet

Kuutioi pestyt perunat ja porkkanat, paloittele kukkakaali ja riivi herneet. Laita kiehuvaan veteen porkkana- ja perunapalat, lisää hetken päästä kukkakaalipalat. Lisää herneet sekä maito tai sulatejuusto. Kiehauta, mausta suolalla ja ripottele päälle ruohosipulia tai persiljaa. Nauti Uotilan ruisleivän kera.